FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

selamat datang ke forum Panggilan Pertiwi


Share | 
 

 KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5
AuthorMessage
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:24 pm

katon wrote:
kalau tak salah saya, parti sosialis malaysia tu adalah serpihan PKM (termasuk dlm perjanjian)

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:25 pm

mr. kurien wrote:
bercakap tentang cadangan kepulangan Chin Peng ke Malaysia ni... aku ada satu persoalan. adakah kepulangannya ke Malaysia ( jika pulang ) adalah semata-mata pulang atau akan ditangkap dan dihadapkan ke muka pengadilan atas nama jenayah perang atas apa yang diarahkan secara langsung, tidak langsung, dalam pengetahuan dan luar pengetahuan beliau? begitu juga dengan kepimpinan lain dalam PKM. bagi aku... jika mereka dibenarkan pulang dan diberi kerakyatan dan keistimewaan seperti masyarakat Malaysia yang lain adalah tidak adil bagi mereka dan waris2 mereka yang terbunuh dan dibunuh oleh pengganas2 PKM ni.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:25 pm

mr. kurien wrote:
katon wrote:
kalau tak salah saya, parti sosialis malaysia tu adalah serpihan PKM (termasuk dlm perjanjian)

lebih kurang macam tu. dan aku ada kenal seorang veteran PSRM ni. tapi aku dah tak berapa ingat apa yang aku bualkan dengan dia tentang PSRM. memang ada berbaur macam PKM tetapi tak menjurus direct ke PKM. lebih kepada kepentingan rakyat.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:26 pm

m1ng1e3 wrote:
mr. kurien wrote:
katon wrote:
kalau tak salah saya, parti sosialis malaysia tu adalah serpihan PKM (termasuk dlm perjanjian)

lebih kurang macam tu. dan aku ada kenal seorang veteran PSRM ni. tapi aku dah tak berapa ingat apa yang aku bualkan dengan dia tentang PSRM. memang ada berbaur macam PKM tetapi tak menjurus direct ke PKM. lebih kepada kepentingan rakyat.

Soalnya parti itu (PSRM) diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan Persatuan (ROS) dan secara tidak langsungnya ianya diitiraf oleh Kerajaan Malaysia dan dibenarkan bergerak dan bertanding dilam PRU, dan bukannya sebuah Partai yang diharamkan spti PKM.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:27 pm

m1ng1e3 wrote:
mr. kurien wrote:
bercakap tentang cadangan kepulangan Chin Peng ke Malaysia ni... aku ada satu persoalan. adakah kepulangannya ke Malaysia ( jika pulang ) adalah semata-mata pulang atau akan ditangkap dan dihadapkan ke muka pengadilan atas nama jenayah perang atas apa yang diarahkan secara langsung, tidak langsung, dalam pengetahuan dan luar pengetahuan beliau? begitu juga dengan kepimpinan lain dalam PKM. bagi aku... jika mereka dibenarkan pulang dan diberi kerakyatan dan keistimewaan seperti masyarakat Malaysia yang lain adalah tidak adil bagi mereka dan waris2 mereka yang terbunuh dan dibunuh oleh pengganas2 PKM ni.

Kalau mengikut apa yang saya difahamkan dan baca didalam perjanjian itu tidak ada mengatakan CP akan ditangkap dan didakwa serta diadili didalam Mahkamah atas nama Jenayah Perang, tetapi diseakan-akan dikuratin@ pemutihan akan dilaksanakan sebelum ianya bergerak bebas didalam masyarakat majmuk.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:27 pm

mr. kurien wrote:
m1ng1e3 wrote:
mr. kurien wrote:
katon wrote:
kalau tak salah saya, parti sosialis malaysia tu adalah serpihan PKM (termasuk dlm perjanjian)

lebih kurang macam tu. dan aku ada kenal seorang veteran PSRM ni. tapi aku dah tak berapa ingat apa yang aku bualkan dengan dia tentang PSRM. memang ada berbaur macam PKM tetapi tak menjurus direct ke PKM. lebih kepada kepentingan rakyat.

Soalnya parti itu (PSRM) diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan Persatuan (ROS) dan secara tidak langsungnya ianya diitiraf oleh Kerajaan Malaysia dan dibenarkan bergerak dan bertanding dilam PRU, dan bukannya sebuah Partai yang diharamkan spti PKM.

ye betul....

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:28 pm

kudabesi87 wrote:
komunis ngan sosialis mmg ada pertalian sket2..kalau dari sudut sains politik pun

perjuangan mereka atas kertas ialah memperjuangkan golongan proletariat..working class people

tp nak kata sosialis nih betul2 komunis tak leh lak..sosialis nih mmg diterima dalam politik tanah air..cuma tak dapat sambutan jer...tu yg melingkup parti rakyat gambo kepala kebau tu

PAP pn asalnya sosialis..skang dia la kapitalis no 1 Razz

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:29 pm

Anakpencen wrote:
Macam inilah pandangan orang yang di pimpim tak sama dengan pandangan orang yang memimpin.. mungkin pandangan seorang trooper tidak sama pandangan seorang kapten sebab kapten terpaksa mengambil kira keseluruhan anggota troop.. begitu juga seorang Mejar terpaksa mengambil kira satu skuadron.. so pandangan kita yang dibawah hanya satu skop tapi pandangan mereka2 yang terlibat di atas mengambil kira satu negara.


" />

" />

Apa beza kedua2 nya tidak ada beza cuma Jeneral Yamashita di hukum gantung dan Chin Peng bernasib baik.. antara Individu dan Negara @ organisasi berbeza !!!! cherry

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:29 pm

ggk wrote:
aku rasa dia perlu di adili. Aku boleh bayangkan famili Peladang Ingeris tu mesti suka punya dia pulang ke negara yang mempunyai undang2 yang tak memberi kekebalan kepada Chin Peng.. satu2 nya sebab dia masih tak didakwa ialah kerana dia duduk kat Komunis China tu.

lepas tu gantung kat pokok

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:30 pm

Laksamana Sunan wrote:

rencana pendek untuk renungan kita semua.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:31 pm

m1ng1e3 wrote:
Berdebat tentang CP balik ke Malaysia atau tidak itu tiada kesudahannya.

Apa-apa pun saya sambung balik cerita......

Setelah diarahkan berpatah balik ke Slim River, sementara arahan selanjutnya saya dan anggota Skn berkampung semula di persekitaran Balai Polis Slim River. Khemah Skn Tek dibangun semula di Tanah lapang didalam kawasan Balai. Disitu saya bermalam buat sementara waktu. Apa yang saya perhatikan dikemah yang sama terdapat Tempat Rehat (tidor) Jen Tan Sri (TUN) Ibrahim Ismail PAT ketika itu. Tan Sri begitu simple, tidur di kemah yang sama dengan kami, malah cuma diatas sebidang Ponco sahaja . Saya betul-betul respect Tan Sri (Tun). Tan Sri (Tun) begitu humble dan tak mengikut protokol walhal beliau ketika itu berpangkat Jen. Silap-silap orang tak jangka, ada Jen di Khemah tersebut.

Setelah menerima taklimat, memang sah yang dua orang itu adalah Penganas, seoarang agak berumur 40 dan seorang Remaja lelaki dalam belasan atau awal 20an. Lelaki yang berumur agak 'Hardcore' sedikit, manakala yang muda itu sudah nampak reaksi memberi kerjasama. Beberapa hari kemudian Sek saya telah diarahkan membawa anggota CEP tsb ke suatu kawasan hutan dimana mereka telah 'Dump' Senjata api mereka. CEP tsb dipakaikan loreng dan untuk memberi kepercayaan dan keyakinan kepada nya, maka dia juga diberi senjata, tetapi sudah pasti dalam keadaan yang tidak sempurna, walaupun nampak sempurna.

Oleh kerana Keadaan hutan agak jauh dihujung perkampungan masa pergi dan balik memakan hampir satu hari juga. Setelah menyelongkar kwsn dengan diberi sedikit pertanda dimana senjata ditanam, dengan agak lama maka senjata tersebut ditemui dan dibawa balik Ke Markas Tektikal.

Disamping itu kumpulan kami juga diarahkan mencari maklumat yang terdapat dihelaian kertas dimana apabila mereka kedua ini ditawan tempohari. Dengan Maklumat tersebut maka peringkat kedua dijalankan.

Bersambung......

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:32 pm

joewings wrote:
m1ng1e3 wrote:
Berdebat tentang CP balik ke Malaysia atau tidak itu tiada kesudahannya.

Apa-apa pun saya sambung balik cerita......

Setelah diarahkan berpatah balik ke Slim River, sementara arahan selanjutnya saya dan anggota Skn berkampung semula di persekitaran Balai Polis Slim River. Khemah Skn Tek dibangun semula di Tanah lapang didalam kawasan Balai. Disitu saya bermalam buat sementara waktu. Apa yang saya perhatikan dikemah yang sama terdapat Tempat Rehat (tidor) Jen Tan Sri (TUN) Ibrahim Ismail PAT ketika itu. Tan Sri begitu simple, tidur di kemah yang sama dengan kami, malah cuma diatas sebidang Ponco sahaja . Saya betul-betul respect Tan Sri (Tun). Tan Sri (Tun) begitu humble dan tak mengikut protokol walhal beliau ketika itu berpangkat Jen. Silap-silap orang tak jangka, ada Jen di Khemah tersebut.

Setelah menerima taklimat, memang sah yang dua orang itu adalah Penganas, seoarang agak berumur 40 dan seorang Remaja lelaki dalam belasan atau awal 20an. Lelaki yang berumur agak 'Hardcore' sedikit, manakala yang muda itu sudah nampak reaksi memberi kerjasama. Beberapa hari kemudian Sek saya telah diarahkan membawa anggota CEP tsb ke suatu kawasan hutan dimana mereka telah 'Dump' Senjata api mereka. CEP tsb dipakaikan loreng dan untuk memberi kepercayaan dan keyakinan kepada nya, maka dia juga diberi senjata, tetapi sudah pasti dalam keadaan yang tidak sempurna, walaupun nampak sempurna.

Oleh kerana Keadaan hutan agak jauh dihujung perkampungan masa pergi dan balik memakan hampir satu hari juga. Setelah menyelongkar kwsn dengan diberi sedikit pertanda dimana senjata ditanam, dengan agak lama maka senjata tersebut ditemui dan dibawa balik Ke Markas Tektikal.

Disamping itu kumpulan kami juga diarahkan mencari maklumat yang terdapat dihelaian kertas dimana apabila mereka kedua ini ditawan tempohari. Dengan Maklumat tersebut maka peringkat kedua dijalankan.

Bersambung......

Kepimpinan melalui tauladan Very Happy ..............

Secara tak langsung menaikkan moral anak buah, seperti yang dilakukan oleh Patton dan Montgomery ketika D Day......

Lagipun mungkin itu adalah muslihat Tuan Jeneral, sebab kalau ada khemah yang dikhaskan untuknya, dia mungkin sasaran mudah oleh pihak PGK.......

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:33 pm

m1ng1e3 wrote:
joewings wrote:
m1ng1e3 wrote:
Berdebat tentang CP balik ke Malaysia atau tidak itu tiada kesudahannya.

Apa-apa pun saya sambung balik cerita......

Setelah diarahkan berpatah balik ke Slim River, sementara arahan selanjutnya saya dan anggota Skn berkampung semula di persekitaran Balai Polis Slim River. Khemah Skn Tek dibangun semula di Tanah lapang didalam kawasan Balai. Disitu saya bermalam buat sementara waktu. Apa yang saya perhatikan dikemah yang sama terdapat Tempat Rehat (tidor) Jen Tan Sri (TUN) Ibrahim Ismail PAT ketika itu. Tan Sri begitu simple, tidur di kemah yang sama dengan kami, malah cuma diatas sebidang Ponco sahaja . Saya betul-betul respect Tan Sri (Tun). Tan Sri (Tun) begitu humble dan tak mengikut protokol walhal beliau ketika itu berpangkat Jen. Silap-silap orang tak jangka, ada Jen di Khemah tersebut.

Setelah menerima taklimat, memang sah yang dua orang itu adalah Penganas, seoarang agak berumur 40 dan seorang Remaja lelaki dalam belasan atau awal 20an. Lelaki yang berumur agak 'Hardcore' sedikit, manakala yang muda itu sudah nampak reaksi memberi kerjasama. Beberapa hari kemudian Sek saya telah diarahkan membawa anggota CEP tsb ke suatu kawasan hutan dimana mereka telah 'Dump' Senjata api mereka. CEP tsb dipakaikan loreng dan untuk memberi kepercayaan dan keyakinan kepada nya, maka dia juga diberi senjata, tetapi sudah pasti dalam keadaan yang tidak sempurna, walaupun nampak sempurna.

Oleh kerana Keadaan hutan agak jauh dihujung perkampungan masa pergi dan balik memakan hampir satu hari juga. Setelah menyelongkar kwsn dengan diberi sedikit pertanda dimana senjata ditanam, dengan agak lama maka senjata tersebut ditemui dan dibawa balik Ke Markas Tektikal.

Disamping itu kumpulan kami juga diarahkan mencari maklumat yang terdapat dihelaian kertas dimana apabila mereka kedua ini ditawan tempohari. Dengan Maklumat tersebut maka peringkat kedua dijalankan.

Bersambung......

Kepimpinan melalui tauladan Very Happy ..............

Secara tak langsung menaikkan moral anak buah, seperti yang dilakukan oleh Patton dan Montgomery ketika D Day......

Lagipun mungkin itu adalah muslihat Tuan Jeneral, sebab kalau ada khemah yang dikhaskan untuknya, dia mungkin sasaran mudah oleh pihak PGK.......




Menaikkan morrale anak buah saya setuju, tambahan pula Tun boleh arahkan supaya dirikan satu Khemah khas bagi dirinya lebih privacy. Bagi saya tujuan Tun adalah untuk mendapatkan maklumat tempur 'On First hand and First Sight'. Masa itu sememang Mar Tek Skn sememang nya 'hotspot', tetapi tentang keselamatan beliau itu saya tak berapa setuju kerana:-

1. Markas Tek Skn betul-betul berada didalam perkaranagan Balai Polis itu sendiri,sudah pasti pergerakan orang awam disitu sememang terbatas. Beliau boleh juga menginap di 'Rest House' berhampiran dengan dikeliling oleh Pengawal baik 24 Static Sentry dan Peronda.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   Sat Aug 29, 2015 6:34 pm

joewings wrote:
m1ng1e3 wrote:
joewings wrote:
m1ng1e3 wrote:
Berdebat tentang CP balik ke Malaysia atau tidak itu tiada kesudahannya.

Apa-apa pun saya sambung balik cerita......

Setelah diarahkan berpatah balik ke Slim River, sementara arahan selanjutnya saya dan anggota Skn berkampung semula di persekitaran Balai Polis Slim River. Khemah Skn Tek dibangun semula di Tanah lapang didalam kawasan Balai. Disitu saya bermalam buat sementara waktu. Apa yang saya perhatikan dikemah yang sama terdapat Tempat Rehat (tidor) Jen Tan Sri (TUN) Ibrahim Ismail PAT ketika itu. Tan Sri begitu simple, tidur di kemah yang sama dengan kami, malah cuma diatas sebidang Ponco sahaja . Saya betul-betul respect Tan Sri (Tun). Tan Sri (Tun) begitu humble dan tak mengikut protokol walhal beliau ketika itu berpangkat Jen. Silap-silap orang tak jangka, ada Jen di Khemah tersebut.

Setelah menerima taklimat, memang sah yang dua orang itu adalah Penganas, seoarang agak berumur 40 dan seorang Remaja lelaki dalam belasan atau awal 20an. Lelaki yang berumur agak 'Hardcore' sedikit, manakala yang muda itu sudah nampak reaksi memberi kerjasama. Beberapa hari kemudian Sek saya telah diarahkan membawa anggota CEP tsb ke suatu kawasan hutan dimana mereka telah 'Dump' Senjata api mereka. CEP tsb dipakaikan loreng dan untuk memberi kepercayaan dan keyakinan kepada nya, maka dia juga diberi senjata, tetapi sudah pasti dalam keadaan yang tidak sempurna, walaupun nampak sempurna.

Oleh kerana Keadaan hutan agak jauh dihujung perkampungan masa pergi dan balik memakan hampir satu hari juga. Setelah menyelongkar kwsn dengan diberi sedikit pertanda dimana senjata ditanam, dengan agak lama maka senjata tersebut ditemui dan dibawa balik Ke Markas Tektikal.

Disamping itu kumpulan kami juga diarahkan mencari maklumat yang terdapat dihelaian kertas dimana apabila mereka kedua ini ditawan tempohari. Dengan Maklumat tersebut maka peringkat kedua dijalankan.

Bersambung......

Kepimpinan melalui tauladan Very Happy ..............

Secara tak langsung menaikkan moral anak buah, seperti yang dilakukan oleh Patton dan Montgomery ketika D Day......

Lagipun mungkin itu adalah muslihat Tuan Jeneral, sebab kalau ada khemah yang dikhaskan untuknya, dia mungkin sasaran mudah oleh pihak PGK.......




Menaikkan morrale anak buah saya setuju, tambahan pula Tun boleh arahkan supaya dirikan satu Khemah khas bagi dirinya lebih privacy. Bagi saya tujuan Tun adalah untuk mendapatkan maklumat tempur 'On First hand and First Sight'. Masa itu sememang Mar Tek Skn sememang nya 'hotspot', tetapi tentang keselamatan beliau itu saya tak berapa setuju kerana:-

1. Markas Tek Skn betul-betul berada didalam perkaranagan Balai Polis itu sendiri,sudah pasti pergerakan orang awam disitu sememang terbatas. Beliau boleh juga menginap di 'Rest House' berhampiran dengan dikeliling oleh Pengawal baik 24 Static Sentry dan Peronda.

Humn, satu contoh dan pengajaran yang baik dapat diambil........menilai maklumat bukan dari atas mulut ke mulut tetapi menilai maklumat melalui orang yang mengalaminya............jadi tindakan dapat diambil dengan lebih baik...............

Satu pertanyaan yang kawan ingin ajukan sebelum Pakcik menyambung kisah: apakah maksud frasa; "maka dia juga diberi senjata, tetapi sudah pasti dalam keadaan yang tidak sempurna, walaupun nampak sempurna."????

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)   

Back to top Go down
 
KENANGAN MENGUSIK JIWA (PW II (B) Roslan)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: WIRA TAK DIDENDANG :: DARAH SATRIA-
Jump to: