FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

selamat datang ke forum Panggilan Pertiwi


Share
 

 ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::

Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Laksamana Sunan

Laksamana Sunan

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 45
Location : Ipoh, Perak

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyTue Dec 01, 2015 9:41 am

biar citarasa tak sama, janji hobi tetap menyatukan kita semua. cheers cheers cheers

bagi model yg nak dibuat efek weathered tu, kenalah bnyak buat rujukan. jgn main hentam saja. nti terlebih ataupun dah tak logik. perlu ingat bahawa hasil seni model skala ini akan jadi tinggi bila kesan efek weathered ini seakan-akan sama dgn model / jentera perang skala 1:1. barulah buleh pengsan dibuatnya. hahaha

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyTue Dec 01, 2015 10:37 am

Oh maksud saya efek weathered tu sikit2 saja, lebih kepada shading efek saja...nak weathered betul2 saya malas la dan teknik pun tak cuba lagi (garam utk cat kopek dan sebagainya)..

Cth ni macross VF-25f yg saya siapkan hari tu (shading pakai pastel)
::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 3582ixv
Back to top Go down
Laksamana Sunan

Laksamana Sunan

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 45
Location : Ipoh, Perak

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyTue Dec 01, 2015 1:12 pm

kapitanjibaok wrote:
Oh maksud saya efek weathered tu sikit2 saja, lebih kepada shading efek saja...nak weathered betul2 saya malas la dan teknik pun tak cuba lagi (garam utk cat kopek dan sebagainya)..

Cth ni macross VF-25f yg saya siapkan hari tu (shading pakai pastel)
::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 3582ixv

shit hot!! lawa tuuu cheers cheers cheers

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

Laksamana Sunan

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 45
Location : Ipoh, Perak

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyTue Dec 01, 2015 2:39 pm

1/72 BAe HARRIER GR9A- Harrier Detachment, Operation 'Herrick', Kandahar, Afghanistan, 2009

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_133748_edit

http://www.airforce-technology.com/projects/harriergr9/

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_133822_edit_1

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_130502

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_133641_edit_1

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_130427

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_130216

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_130042

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_125619

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_125859

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 IMG_20151201_125959

*** Model Kit Plastik - Airfix (http://www.airfix.com/uk-en/bae-harrier-gr7a-gr9a-1-72.html)
*** Modeler - Jeff


_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

Laksamana Sunan

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 45
Location : Ipoh, Perak

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyThu Jun 23, 2016 3:43 pm

tuan kapitanjibaok. samada nak bagi weathered ataupun bersih mcm keluar kilang tu bergantung pada citarasa masing2. dah tentu klau model skala tu dgn penampilan weathered, pasti lagi gempak bila dipersembahkan bersama sebuah diorama. itu yg buat kita puas menghayati hobi model skala ni. Laughing Laughing

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyThu Jun 23, 2016 4:22 pm

Stuju sgt Tn Laksamana Laughing


Apa pun selamat berpuasa Tn Laksamana Smile)
Back to top Go down
Laksamana Sunan

Laksamana Sunan

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 45
Location : Ipoh, Perak

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptySun Jul 24, 2016 11:04 pm

tq tuan. selamat hari raya aidilfitri. raya ada lagi ni. tapi dah penghujung. heheheh

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyWed Jul 27, 2016 4:16 pm

Laksamana Sunan wrote:
tuan kapitanjibaok. samada nak bagi weathered ataupun bersih mcm keluar kilang tu bergantung pada citarasa masing2. dah tentu klau model skala tu dgn penampilan weathered, pasti lagi gempak bila dipersembahkan bersama sebuah diorama. itu yg buat kita puas menghayati hobi model skala ni. Laughing Laughing

Ni projek terkini saya, tapi tengah on hold semula, mood hilang hehe Smile
Macam Tuan Laksamana cakap buat diorama sikit2 memang seronok tengok. Ideanya simple nak buat pertemuan 2 era, macam konsep movie The Final Countdown, 2 Tomcat(era 80-90s) terbang diatas tengah recon dan IJN BB group(era wwII) dibawah.

Tapi setakat ini saya masih berhutang dengan diorama ini sebuah lagi tomcat dan satu lagi BB(spot dah reserve utk IJN BB Haruna) dan letak kapas nipis(lapisan awan) betul2 di bawah tomcat untuk nampak seperti terbang tinggi diatas Smile. Modkit semua dah ada tapi mood hilang pulak lepas Raya ni haha..
::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 23s7k40

Kapal2 nya IJN FUSO dan IJN ISE yang kecik tu lupa nama US torpedo boat sebenarnya(gasak sekali je la Smile)
::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 2mq6ykw
Back to top Go down
Laksamana Sunan

Laksamana Sunan

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 45
Location : Ipoh, Perak

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyFri Jul 29, 2016 6:14 pm

wowwww.... buat sendiri ni??? gempak tuu!!

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 EmptyMon Aug 01, 2016 10:22 am

Yer Tuan bikin sendiri tuan..
Internet jadi cikgu dan sumber inspirasi, dan mcm Tuan kata berbekalkan minat ,semangat yang kuat serta berani mencuba saya try buat. Hari2 berdikit2 buat, al maklumla dah hidup berkeluarga ni Smile

Tapi kunci dia memang minat. Bila minat hilang saya off terus tak buat langsung dan menunggu sampai minat & mood datang balik (ni dah dekat 2 bulan off ni haha).

Yang IJN ISE dan HARUNA(saya tak buat lagi) tu saya beli dari MWM (kedai online En luqmanul), Ada tengok Tuan punya kapal com build dari dia DDG-98 kat sini http://www.modelshipgallery.com/gallery/dd/ddg-98/ForrestSherman-700-lh/index.htm
Back to top Go down
Sponsored content




::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty
PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast:: - Page 2 Empty

Back to top Go down
 
::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::
Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PELBAGAI KOLEKSI :: KOLEKSI PENGUMPUL-
Jump to: