FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

selamat datang ke forum Panggilan Pertiwi


Share | 
 

 Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Sun Aug 23, 2015 11:55 pm

1. Ini adalah posting asal daripada PGB Lt Kol (B) Robert Rizal.
2. Pihak kami sendang didalam proses untuk memindahkan posting-posting lama untuk dikongsikan dilaman baru ini secara berperingkat.
3. Beliau juga adalah AHLI FORUM KEHORMAT - PANGLIMA GAGAH BERANI

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by Laksamana Sunan on Wed Aug 26, 2015 11:45 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Sun Aug 23, 2015 11:56 pm

[quote="rizalbob"]

Idea ini dilahirkan oleh Brig Jen Dato Hassan Salleh pada tahun 1973, ketika beliau memimpin Briged Ke-3 Infanteri yg berpangkalan di Kem Penrissen, Kuching, Sarawak. Menurut beliau, beliau banyak belajar dari tentera British dalam hal memberi semangat dan motivasi kepada anggota-anggota yg dipimpin. Salah satunya ia lah Anugerah Pisau Komando di mana anggota-anggota yg telah berjaya membunuh PK akan dihadiahkan sebilah Pisau Komando.

Pisau Komando tersebut dan upacara penganugerahan sememangnya telah membakar semangat kami untuk menjalankan tugas dengan lebih bersemangat lagi. Pada Disember 1973, apabila "tour of duty" kami tamat, 30 PK telah kami hapuskan. Ia adalah satu rekod.





http://yfrog.com/mkpisaukomando3j

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by Laksamana Sunan on Mon Aug 24, 2015 10:15 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Sun Aug 23, 2015 11:59 pm

kudabesi87 wrote:


tahniah..tuan

adat memberi pisau @ dagger nih masih ada dalam ATM rasanya, sebab haritu pernah lihat gambar pisau untuk batalion terbaik di UPNM

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Sun Aug 23, 2015 11:59 pm

rizalbob wrote:


Quote :
30 komunis dari unit Lt. Kol. sahaja?


Jumlah keseluruhan untuk 3 Renjer. Setengah daripada jumlah itu adalah daripada platoon Kilat dan Kompeni D yang saya pimpin.

(p/s: Kenapa gambar saya tak keluar? Hanya url saja keluar.)

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:00 am

mr. kurien wrote:


rizalbob wrote:
Quote :
30 komunis dari unit Lt. Kol. sahaja?


Jumlah keseluruhan untuk 3 Renjer. Setengah daripada jumlah itu adalah daripada platoon Kilat dan Kompeni D yang saya pimpin.

(p/s: Kenapa gambar saya tak keluar? Hanya url saja keluar.)

fuhhhh... terbaik!

p/s: gunakan imageshack atau photobucket Lt. Kol. senang ckit. hehehehe

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:01 am

gunnerz wrote:


sir rizal, antara lain yg membezakan RRD dan RAMD ialah RRD mempunyai platun anjing perang. adakah semasa tn bertugas dahulu, pl anjing perang ini telah wujud di batalion dan apakah kenangan semasa gerakan/op yg melibatkan anjing perang yg tn boleh kongsikan bersama kami disini.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:02 am

rizalbob wrote:


Quote :
sir rizal, antara lain yg membezakan RRD dan RAMD ialah RRD mempunyai platun anjing perang. adakah semasa tn bertugas dahulu, pl anjing perang ini telah wujud di batalion dan apakah kenangan semasa gerakan/op yg melibatkan anjing perang yg tn boleh kongsikan bersama kami disini.

Semua pasukan Renjer tidak mempunyai Tracker Dog Team / Combat Tracker Team (CTT). CTT berpangkalan di PULADA dan semua anjing-anjing pengesan dilatih di PULADA di bawah Dog Wing. Permintaan khidmat CTT hendaklah di pohon dari peringkat tertinggi.


_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:03 am

kuk wrote:


Tuan,

Jika tak salah saya dari apa yang didengar, RRD memegang rekod cemerlang dalam pertempuran berbanding lain2 rejimen dalam TD. Minta tuan betulkan jika saya tersilap pemahaman.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:04 am

rizalbob wrote:


Quote :
Jika tak salah saya dari apa yang didengar, RRD memegang rekod cemerlang dalam pertempuran berbanding lain2 rejimen dalam TD. Minta tuan betulkan jika saya tersilap pemahaman.


Saudara KUK,

Seperti kita ketahui, RRD hanya wujud pada 16 September 1963, semasa Malaysia di bentuk. Jika kita nak tengok kecemerlangan Rejimen-Rejimen Infanteri daripada segi "body counts", selepas 16 September 1963, saya yakin, RRD tiada bandingan. Tapi jika ia nya di kira dari 1948, di mana Darurat fasa pertama telah di isytiharkan, mungkin RAMD lebih hebat, kerana RAMD telah terlibat menentang PKM daripada tahun 1948. Sarawak Rangers (moyang RRD) juga terlibat dengan peperangan menentang PKM mulai tahun 1953. Sebelum itu (1948 - 1952) mereka dikenali sebagai Iban Trackers.

Mungkin member-member kita yang lebih arif boleh membantu kita di sini?

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:05 am

kuk wrote:


Saya pernah berbual dengan KS 8 Briged Infantri Kem Pengkalan Chepa, katanya semasa beliau jadi ketua platun dalam operasi, seorang anggota beliau berpangkat koperal sering mengingatkan beliau agar jangan melepasi beliau ketika bertempur kerana tidak mahu kehilangan ketua platun. Alasannya adalah kerana jika ketua platun mati atau cedera, anggota bawahannya seumpama anak ayam kehilangan ibu. Namun kata KS tersebut, anggota beliau memiliki ilmu kebal kerana setiap kali terkena tembakan PGK, taiada kesan langsung pada tubuh beliau. Mungkin ini juga menjadi sebab mengapa RRD sering menjadi pasukan yang dihormati samada lawan atau kawan

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:05 am

rizalbob wrote:
Quote :
seumpama anak ayam kehilangan ibu


Tidak juga kerana sistem pangkat dan tanggungjawab di dalam seksyen/platun/kompeni dll sudah kita amalkan. Jika ketua platun meninggal, pl sgt akan ambil alih pimpinan dan seterusnya.

Mengenai ilmu-ilmu tertentu....memang ada yang percaya. Orang Iban, misalnya mempunyai banyak tangkal atau pengaruh untuk berbagai kegunaan...kebal dll.

Terus terang saya ingin menyatakan disini, saya tidak percaya dengan semua ini. Saya yakin dengan Tuhan. Hidup mati adalah di tangan Nya. Dan saya percaya dengan kebolehan diri sendiri kerana saya percaya saya sudah menjalani latihan yg sangat cukup dan sempurna. Dari segi menembak saya adalah Marksman. Keadaan fizikal saya adalah tip top. Saya memegang tali pinggang coklat Tang Soo Do dan berkeupayaan untuk close quarter battle jika perlu. Saya mahir dari segi pergerakan dalam hutan dan sebagainya.

Saya mengamalkan "pimpinan melalui teladan". Saya mesti tunjukan saya berani kepada anggota saya supaya mereka ikut saya dan tidak gentar dengan apa apa situasi. Biasanya saya bergerak di belakang leading scout supaya saya dapat baca situasi dengan pantas dan ambil tindakan dengan pantas juga.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:06 am

kuk wrote:

Tuan,

Sebagai ketua platun, adakah menjadi kemestian bagi seorang ketua platun untuk mengambil kedudukan ketika pergerakan samada di depan, tengah atau belakang. Apakah kepentingan dan justifikasi kedudukan tersebut dipilih? (Sekadar untuk mendapatkan pengalaman)

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:09 am

rizalbob wrote:

Saudara KUK,

KEDUDUKAN KETUA PL SEMASA BERGERAK

Mengikut apa yg kita diajar, ketua pl (dan hq nya) harus bergerak di belakang seksyen hadapan. Jika hanya bergerak biasa dari lokasi A ke lokasi B, susunan itu boleh di amalkan. Tetapi jika bergerak dalam fighting patrol atau search and destroy mission, saya tidak ikut susunan itu. Saya akan bergerak di belakang scout supaya saya dapat mengawal keadaan dengan pantas. Kita tahu, kawalan di dalam hutan adalah sukar disebabkan jarak penglihatan yg dekat.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:11 am

kuk wrote:

Terima kasih atas penerangan tuan. Saya ingatkan segalanya diajar kitika training dan merupakan standard

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:12 am

rizalbob wrote:

Quote :
Terima kasih atas penerangan tuan. Saya ingatkan segalanya diajar kitika training dan merupakan standard


Tuhan beri manusia kelebihan, ia itu boleh berfikir dan mengetahui apa yg baik dan apa yg buruk. Setiap keadaan ada ciri ciri nya sendiri dan bukan semua masalah boleh di selesaikan dengan cara yg sama. Kadang kadang apa yg kita buat itu tidak mengikut cara yg di ajar tetapi ia menghasilkan apa yg dikehendaki - bermakna ia adalah betul.

Apa yg saya nak bagi tahu ia lah: GUNAKAN KEBIJAKSANAAN SENDIRI. Prinsip-prinsip yg di ajar hanyalah satu guideline. Anda saja boleh buat keputusan.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:13 am

Laksamana Sunan wrote:

Kol robert rizal, apakah bezanya antara anugerah pisau komando dengan anugerah pisau angkatan tentera (PIKAT)?

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:14 am

rizalbob wrote:

Quote :
apakah bezanya antara anugerah pisau komando dengan anugerah pisau angkatan tentera (PIKAT)?


Tak tahu pulak. Kami orang pencen ni tak keep up to date dengan apa yg berlaku dalam ATM.
Ada sapa boleh jelaskan?

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 12:14 am

Mejarbee wrote:

Kol rizal sir, best jugak baca pengalaman "orang2 lama". Saya pencen dr Kor Ordnans Diraja. So pengalaman tempur tak ade le..

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 1:31 am

rizalbob wrote:

Tak mengapa. Saya pun kuat melawak jugak. Seronok juga melawak ni. Sapa Tuan Wan ni? Saya belum kenal sesiapa lagi melainkan Laksamana Sunan yg datang kat rumah saya beberapa hari lalu.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 1:32 am

Mejarbee wrote:

Kol Rizal Sir. Saya Mej Wan Hashim bin Wan Ahmad (B) dr Kor Ordnans Diraja. Bersara awal pd pertehgahan 2007.... Rasa pernah jumpa tuan tp x ingat kat mane...

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 1:32 am

rizalbob wrote:

Selamat berkenalan Wan.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 1:34 am

Laksamana Sunan wrote:

kol. rizal. kat dalam forum ni ada juga warga yang still in service dan ada juga yang dah retired. the rest, mostly adalah civilian. sebenarnya, warga forum panggilan pertiwi ini berasa amat bertuah dan beruntung apabila ada bekas-bekas anggota keselamatan yang sudi untuk menceritakan kisah pengalaman mereka ketika menjalankan tugas demi negara tercinta. dan untuk pengetahuan kol. rizal, kisah-kisah mereka ini telah pun menyuntik dan menyemarakkan lagi perasaan cintakan kepada negara.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 1:35 am

Mejarbee wrote:

rizalbob wrote:
Selamat berkenalan Wan.

Thanks Kol... glad to have you with us...

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 1:36 am

m1ng1e3 wrote:

Tuan Rizal,

Selamat Datang ke Forum Panggilan Pertiwi

Saya ingin memperkenalkan diri Saya PWII (B) Roslan Abdullah. Bersara pada 1.1.94. Setelah berkhidmat selama 22 tahun plus didalam Kor RGK.

Saya Satu Squad basic Kopassus dan GB bersama Mantan Bde Jen Dato Yassin, Kol Muzamil, Kol Abbas, Lt Kol Ahmad Rashid PGB, Mej Baharin PGB dan beberapa orang lagi Senior Officer.

Semistinya kita ada terlibat didalam siri-siri Operasi CIW beberapa dekad yang lalu.

Selamat berkenalan.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   Mon Aug 24, 2015 1:36 am

jimio wrote:

Salam,

Saya merasakan forum Panggilan Pertiwi amat bertuah dan berbangga kerana wira2 negara kita sudi untuk bersama-sama kita dalam satu kelompok komuniti forum yang boleh berfungsi kearah memartabatkan sejarah warisan ketenteraan kita di Malaysia, TERIMA KASIH tn Rizal,
x lupa juga kepada wira2 kita yg tak dapat disebutkan disini...

Tn, Rizal saya berkesempatan berjumpa tuan di MTD Port Dickson sebanyak 2 kali dan terakhir semasa upacara memindahkan kubur LKpl Ungkok di Alor Star, kalau tn masih ingatlah pacal yg kerdil ni tn...Terima kasih sekali lagi tn....

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)   

Back to top Go down
 
Anugerah Pisau Komando Pembakar Semangat (Lk. Kol (B) Robert Rizal Abdullah PGB)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: WIRA TAK DIDENDANG :: DARAH SATRIA-
Jump to: