FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

selamat datang ke forum Panggilan Pertiwi


Share | 
 

 ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Fri Aug 21, 2015 6:09 pm

Assalamualaikum semua.

1. Saya adalah seorang peminat tegar model militari skala 1/72 sejak tahun 2003. Sebenarnya hobi saya ni telah bermula sejak sekolah rendah lagi sekitar 1984 di Beruas, Perak.
2. Pada ketika itu, saya telah diperkenalkan dengan model kit jenama Matchbox, Airfix, Tamiya.
3. Stok model kit ni boleh didapati di Taiping dan juga di Ipoh. Mostly supermarket ada jual model kit ni.
4. Tempat yang paling banyak stok model kit adalah di Super Kinta. Sekarang ni dah jadi UTC kat ipoh.
5. Zaman tu, banyak model kit yang bertema WW2. Saya tak berapa ingat model-model yang saya pernah miliki semua.
6. Antaranya adalah Spitfire Mk 26B, JU 87 Stuka, Messerschmitt Bf110-C-4, Curtiss-SB2C-Helldiver, Mitsubishi A6M Zero Fighter, M3 Halftrack, Yamaha FZ 250 Phazer, Honda CBR 400F, BMW R80 G S
7. Masa tu pasang sendiri. cat sendiri. Memang enjoy. Mana ada Playstation bagai. Paling kuatpun, ada game & watch - popeye lawan brutos, Casio CG-330 Electronic Game (Submarine Battle)
8. Lepas habis form 5, masuk IPT. Budget dah takde untuk semua tu. Dulu ikat perut dari belanja yang mak ayah bagi untuk beli semua tu. Lagipun, masa muda remaja, takde kawan-kawan yang sama minat. So, hobi model ni terhenti disitu sampailah pada tahun 2003.
9. Masa tu dapat hadiah birthday dari kawan yang tahu saya minat model kit ni. Dia hadiahkan model F-14A Tomcat brand Revel, skala 1/72
10. Time tu lah baru api hobi ni menyala balik. Tapi time tu tangan dah keras... hahaha
11. Siap jugak pasang Tomcat tu, tapi hasilnya memang teruk gila. Malu nak tunjuk kat kawan tu. hihihi
12. Kebetulan time tu saya jaga projek kat Tg Malim, so mulalah cari masa ke KL. Risik-risik dari kawan yang hadiah kit tu, dia suggest pegi ke Mid Valley.
13. Sasaran di Mid Valley adalah Miniature Hobby.
14. Memang rambang mata gila time tu. Masa tu lah baru perasan model kit di dibuat dalam beberapa skala. 1:144, 1:100, 1:72, 1:48, 1:35 dan lain-lain
15. Akhirnya, pilihan dibuat pada hari tu jugak. Setelah diambil kira perbandingan saiz model yang dah siap dipamerkan disitu, dengan mengambilkira keperluan ruang untuk model-model yang bakal dikumpul, skala 1:72 adalah pilihan saya.
16. Model kit yang dipilih adalah 1/72 USN F/A-18F Super Hornet - Hasegawa. Maka sejak dari itu, bermulalah koleksi saya yang makin bertambah dari masa ke semasa. Berbekalkan masking tape Tamiya, Spray Can paint Tamiya, Cutter, akhirnya siap juga Super Hornet tu. Off course le this time lebih baik dari Tomcat yang sebelum ni.  Laughing
17. Dari pasang dan cat sendiri hinggalah outsourced kepada modeler lain akibat kekangan masa dan juga untuk special project (nak kualiti yang SHIT HOTT!!) sebab skill saya tak mampu untuk capai kualiti yang baik.
18. Sekitar tahun yang sama juga, saya mula mengumpul model diecast juga.
19. Model diecast yang kedua saya beli adalah 1/72 F/A - 18F Super Hornet jenama Witty Wings. Sekarang ni saya dah ada pelbagai model diecast (aircraft dan military vehicle) dari pelbagai jenama terpilih. Dragon, Century Wings, Witty Wings, Hobby Master, War Master. (model diecast yang pertama adalah 1:100 Long Bow. Beli kat kedai Nikko di Kinta City, Ipoh)
20. Bila kita pasang sendiri model kit, dalam masa yang sama jugak kita mula kumpul model diecast, barulah kita akan dapat nampak mana satu yang lebih baik, lebih detail (untuk skala yang sama).
21. Bagi pendapat saya, kedua-dua jenis model skala ni samada diecast mahupun model kit ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.
22. Sehingga sekarang, saya masih lagi mengumpul model diecast walaupun ada sesetengah dari kawan-kawan saya yang melabelkan model diecast ini adalah 'mainan ataupun toy'. Hanya layak untuk budak-budak sahaja.
23. Keputusan saya mengumpul model diecast ni antaranya adalah:
- sesetengah aircraft ataupun military vehichle yang saya minat itu tiada dikeluarkan dalam bentuk modek kit.
- model diecast tu mempunyai detail yang baik.
- model diecast tu adalah keluaran terhad (LIMITED EDITION)
24. Begitulah juga sebab apa saya juga mula mengumpul Resin model. Sebab yang hampir sama dengan ciri-ciri yang dimiliki oleh model diecast, tetapi Resin model ni rata-rata mempunyai detail yang lebih baik dari modek kit mahupun diecast.
25. Terus terang, saya amat mementingkan detail, kemasan yang baik. Sebab apa? Sebab saya teringin sangat nak memiliki aircraft mahupun military vehicle yang sebenar. Skala 1:1
26. Adalah MUSTAHIL bukan?? Dapat miliki model yang skalapun dah cukup untuk memberikan satu kepuasan pada saya.
27. Namun begitu, saya mengaku dan sedar bahawa hobi ini memerlukan:-
**** semangat yang waja (sebab boleh dikategorikan hobi yang mahal)
**** kesabaran yang tinggi (samada ketika memasang sendiri ataupun menunggu modeler siapkan projek kita yang kadang-kadang mencecah 2-3 tahun) Mad
28. Walau apapun, pendapat saya bahawa hobi ini adalah salah satu daripada hobi yang sihat. kita boleh bertukar-tukar pendapat, cerita disamping dapat kenalan dan kawan baru yang sama minat, satu hobi.
29. Lawatan kerumah kawan-kawan untuk melihat koleksi akan juga merapatkan siratulrahim sesama kita. Jangan lupa ya bila ada orang datang rumah kita, sebenarnya tetamu kita tu ada bawak rezeki sekali untuk kita.
30. Hobi ini bukan untuk bermegah-megah ataupun untuk menunjukkan siapa yang lebih hebat. Namun sebaliknya adalah untuk kita enjoy disamping belajar menghargai kemampuan kawan-kawan lain. Bukan semua kawan-kawan kita berkemampuan. Ada kalanya kita juga tak mampu untuk memiliki koleksi-koleksi yang kawan lain ada. Jangan lupa ya bahawa sifat RIAK sangat dikeji dalam agama kita.
31. Hobi adalah untuk kita berkawan, bukan untuk berlawan.  cheers

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by Laksamana Sunan on Fri Aug 21, 2015 9:16 pm; edited 3 times in total
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Fri Aug 21, 2015 6:50 pm

1/72 SCUD B MISSILE LAUNCHER




Scud adalah satu siri peluru berpandu balistik taktikal dibangunkan oleh Kesatuan Soviet semasa Perang Dingin. Ia telah dieksport secara meluas ke negara-negara lain, di negara-negara dunia ketiga tertentu. Istilah ini berasal dari nama pengenalan NATO Scud yang pernah berkhidmat dengan peluru berpandu oleh agensi-agensi perisikan Barat. Nama-nama Rusia untuk peluru berpandu itu ialah (versi pertama) R-11, R-17 dan R-300 Elbrus (kemudian ditingkat upaya).



1. Ini adalah model Resin yang dibeli dari luar negara.
2. Sebab apa sampai perlu beli dari luar negara?? Jawapannya adalah sebab pada ketika itu, model resin ni tak terdapat dalam negara kita. Tambahan pulak, keluaran model resin ini semakin sukar untuk diperolehi disebabkan 'Limited Run'
3. Oleh disebabkan model ini agak sukar diperolehi, special item, jadi saya kategorikan sebagai 'Special Project' saya.
4. Untuk perlaksanaan special project ni, saya telah memilih sahabat saya dari utara, Tuan MejarB (Wan Hashim).
5. Mula-mula beliau menolak sebab beliau lebih suka membina model skala 1/35 dan 1/48. Ini adalah satu cabaran buat beliau untuk menghasilkan model resin yang terbaik.
6. Projek Scud B ini bukan lah projek pertama saya dengan beliau.
7. Anda boleh melihat progress pembinaan model resin Scud B ini disini. http://nonama1963.blogspot.com/2012/11/armo-172-9k72-elbrus-scud-b-bahagian-1.html
8. Dengan kemahiran dan kesabaran beliau, akhirnya model Scub B ini dapat dihasilkan dengan baik sekali.
9. Ini adalah antara military vehicle idaman saya sejak dulu lagi.
10. Sebab saya mensasarkan untuk memiliki model-model aset ketenteraan yang strategik.
11. Harapan saya, anda semua akan dapat menghayati (feel) model Scud B ni.

















*** Model Resin - Jadar Armo http://jadar.com.pl/armo/armo72-a.htm
*** Modeler - Mejar B Wan Hashim

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Fri Aug 21, 2015 7:44 pm

kawan-kawan lain boleh juga berkongsi koleksi masing-masing diforum ni. cuma ikut arahan pendaftaran dan kemudian email pengaktifan akaun akan dihantar.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Fri Aug 21, 2015 10:54 pm

1/72 F-14D TOMCAT (VF-213 BLACKLIONS SQUADRON)




The Grumman F-14 Tomcat is a supersonic, twin-engine, two-seat, variable-sweep wing fighter aircraft. The Tomcat was developed for the United States Navy's Naval Fighter Experimental (VFX) program following the collapse of the F-111B project. The F-14 was the first of the American teen-series fighters, which were designed incorporating the experience of air combat against MiG fighters during the Vietnam War.

The F-14 first flew in December 1970 and made its first deployment in 1974 with the U.S. Navy aboard USS Enterprise (CVN-65), replacing the McDonnell Douglas F-4 Phantom II. The F-14 served as the U.S. Navy's primary maritime air superiority fighter, fleet defense interceptor and tactical aerial reconnaissance platform. In the 1990s, it added the Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night (LANTIRN) pod system and began performing precision ground-attack missions.[1]



1. Ini adalah rupa kotak model kit F-14D Super Tomcat, pesawat bagi komander Carrier Air Group (CAG).
2. Sebenarnya pesawat CAG ni akan berbeza dengan pesawat-pesawat lain dari segi marking dia yang colorfull. Malaysia jugak ada buat pada MIG 29, SU 30MKM kita.
3. Model kit ni adalah keluaran Hasegawa yang mana secara keseluruhannya mengeluarkan kualiti kit antara yang terbaik.
4. Idea untuk menghasilkan sebuah diorama diatas aircraft carrier deck ni dah bermain-main dalam kepala sejak dulu lagi. Sejak mula-mula tonton filem TOP GUN. Smile
5. Special project ni telah dilaksanakan oleh Naza Model Art. Dengan berbekalkan gambar-gambar rujukan, aircraft carrier deck display diorama keluaran Hobby Master (untuk rujukan / template), Aircraft carrier Tie-down photo etch (PE) keluaran Dream Model, special projectpun bermula.
6. Saiz tapak diorama telah dibesarkan berbanding dengan saiz deck keluaran Hobby Master tu bagi menyesuaikan diorama tersebut.
7. Aircraft carrier tractor tu adalah daripada Resin model, keluaran Dream Model menjadi pilihan kerana inilah satu-satunya company yang keluarkan aircraft tractor model terbaru. (keluaran Fujimi lebih sesuai untuk diorama era Vietnam)
8. Diorama ini telah dipamerkan didalam beberapa event, dan yang terbaru sekali adalah di Muzium Negara sempena pemeran senjata pada tahun lepas.





















P/S... saya adalah salah seorang daripada peminat pesawat TOMCAT. cheers



*** Model Plastic Kit - Hasegawa
*** Modeler - Nazaruddin Hashim https://www.facebook.com/nmascalemodelszone?fref=ts

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
driqmal

avatar

Posts : 8
Join date : 22/08/2015

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Aug 22, 2015 12:46 am

Wahhh..mantap la koleksi Laksamana sunan..
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Aug 22, 2015 12:52 am

akhirnya berjaya jugak dos yg disuntik. tahniah sbb memilih hobi ni. bertambah lah geng! hehehe... cheers cheers

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
driqmal

avatar

Posts : 8
Join date : 22/08/2015

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Aug 22, 2015 12:57 am

Rase nk leave la..koleksi sy xsetanding abg punya..kikikikiki..
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Aug 22, 2015 1:02 am

hobi utk cari kawan. kita share apa yg kita ada sbb nak berkongsi minat dgn yg lain2. bkn utk tunjuk siapa hebat. bila nak mula pasang kit ni bro? dah berkotak2 beli kan? What a Face

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syafie1104

avatar

Posts : 8
Join date : 22/08/2015
Location : Senawang, Negeri Sembilan

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Aug 22, 2015 1:30 am

mampu baco ngan tgok jer. Belum ade rezeki utk mmbeli. Diecast keter ngan motor ade la... itu pun da berenti. huhu
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Mon Aug 24, 2015 8:31 pm

syafie1104 wrote:
mampu baco ngan tgok jer. Belum ade rezeki utk mmbeli. Diecast keter ngan motor ade la... itu pun da berenti. huhu

kasi share lah bro diecst motor dgn keter tu. admin pun dah share keter presiden us dia.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Mon Aug 24, 2015 8:54 pm

1/72 ROCKWELL B -1 LANCER



The B-1 Lancer is a swing-wing bomber intended for high-speed, low-altitude penetration missions. Its first flight was in December 1974, but by June 1977 the program was canceled. Four Rockwell International B-1As were built and used for flight testing with the final flight made in April 1981. In October, President Ronald Reagan revived the program as the B-1B. It first flew Oct. 18, 1984, could operate at 60,000 feet and had a range of more than 7,000 miles. The U.S. Air Force ordered 100 B-1Bs in 1982, and the first B-1B aircraft was delivered to the Air Force at Edwards Air Force Base, Calif., in October 1984, just 33 months after contract go-ahead. The last Rockwell B-1B rolled out of final assembly at Palmdale, Calif., on Jan. 20, 1988.

The first combat use of the B-1B was in December 1998 during operation Desert Fox, where the aircraft penetrated Iraqi air defenses to destroy Republican Guard barracks. This debut mission validated the B-1B's conventional role and its ability to operate in a force package. In 1999, six B-1Bs were deployed to Royal Air Force Base Fairford, England, to support Operation Allied Force in Kosovo. Those six aircraft dropped more than 20 percent of the total tonnage in the conflict. In operation Enduring Freedom, B-1Bs dropped 40 percent of the weapons and 70 percent of the precision-guided JDAM weapons.



1. Kit ni dibeli dari kedai Miniature Hobby dengan bantuan sahabat saya Helang Rimba dan Syark Ghost satu ketika dulu.
2. Ini adalah model pesawat pengebom supersonik yang bersaiz besar pertama yang berada dalam koleksi saya sebelum pesawat pengebom B-2 Spirit.
3. Terus terang, tapak diorama pesawat ini adalah yang terbesar sekali dalam banyak-banyak tapak diorama saya yang lain,
4. Projek ini telah dilaksanakan oleh Naza. Konsep diorama ini adalah yang simple dengan perancangan akan ditambak baik dari semasa ke semasa seperti penambahan ground equipment, tarmac dan lain-lain lagi.



















*** Model Plastic Kit - Revel
*** Modeler - Nazaruddin Hashim https://www.facebook.com/nmascalemodelszone?fref=ts

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syafie1104

avatar

Posts : 8
Join date : 22/08/2015
Location : Senawang, Negeri Sembilan

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Mon Aug 24, 2015 11:43 pm

Laksamana Sunan wrote:
syafie1104 wrote:
mampu baco ngan tgok jer. Belum ade rezeki utk mmbeli. Diecast keter ngan motor ade la... itu pun da berenti. huhu

kasi share lah bro diecst motor dgn keter tu. admin pun dah share keter presiden us dia.

Sogan la... die cast ni permainan budak2 jer. Hagipun x bnyak dan da lama berenti nk kumpul. Hihi... insyaAllah sy akan post.
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Tue Aug 25, 2015 7:17 am

Yey!!

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Syark Ghost

avatar

Posts : 9
Join date : 21/08/2015

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Wed Aug 26, 2015 12:14 pm

mantap..orang yang mengajar saya erti kehidupan collector. Laughing
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Wed Aug 26, 2015 2:51 pm

Syark Ghost wrote:
mantap..orang yang mengajar saya erti kehidupan collector. Laughing
ko punya koleksi lagi gempak dari aku skrg ni syark. dah bleh buat showcase. hahaha.

bila nak bukak thread koleksi ko syark. meh tempek kat sini forum pp lah.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syafie1104

avatar

Posts : 8
Join date : 22/08/2015
Location : Senawang, Negeri Sembilan

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Wed Aug 26, 2015 8:57 pm

Alahai lupa nk gtau. Sy punya koleksi xde kena mngena dgn military. Boleh ker? Huhu...
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Fri Aug 28, 2015 10:28 pm

post saja bro. bukak 1 thread lain kat bawah tajuk Koleksi Pengumpul ni.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Aug 29, 2015 6:51 pm

Laksamana Sunan wrote:
HH-47 CSAR-X (Combat Search and Rescue) Helicopter












_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Tue Oct 06, 2015 4:54 pm

Wah menarik topic ni Tuan Laksamana, baru terjebak dengan pembikinan model kit. Tapi malangnya, model yg saya tengah kerjakan cuma militari anime saje kekeke.. Laughing - (hasegawa 1/72 macross vf-0s & hasegawa 1/72 macross vf-25f).

Selesai projek ni, memang nak cuba buat model kit f 14 macam Tn Laksamana, tapi mana boleh saya beli ya? payah betul cari..
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Mon Nov 23, 2015 6:39 pm

macross pun gempak tu bro! sya pun minat jugak dgn macross. memang ada plan nak buat Valkyrie - Jolly Rogers 1/72. dah survey2 kat ipoh ni. ada kedai model kat tambun jual kit tu. klau beli pun nak outsource kat modeler je kasi siap. hehehe...

klau nak beli kit military rasanya dah bnyak jual. kat fb pun ada. cuba check kat member ni. https://www.facebook.com/miniatureworldmodels1/

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Wed Nov 25, 2015 10:47 am

Dedua Macross sudah siap sekarang dan sedang kemaruk mengerjakan f14 tomcat.. Very Happy

akhirnya berjaya juga grab satu 1/72 hasegawa f 14A Tomcat, bikin vf 111 Sundowner sendiri punya version , heavily weathered punya tomcat ,
progress dah 85% .Tak pasti macam mana hasil nanti hahaha lol!

Kedai model di Tambun ? Apa nama kedai yer Tn Laksamana? Dekat sangat dengan kampung isteri saya tu, di taman cempaka, insyaallah ada kelapangan wajib pergi.

Tq Tuan laksamana dengan link dan tip.
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Thu Nov 26, 2015 12:28 am

lahh... ada turun ipoh kaa?? nti habaq la awai2.. bleh kita lepak minum kopi.
kedai model kat tambun tu tak jauh pun dri tmn cempaka. lalu ikut belakang. cross hiway tu. kat sebelah kiri sblm smpai pekan tambun.

https://www.facebook.com/neoplamo/photos

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Thu Nov 26, 2015 9:51 am

Ok roger roger Tn Laksamana.. Smile

Oh kat jalan shortcut ke tmn cempaka dari tol Ipoh tu, sampai ipoh saya pi singgah jap...

Satu soalan lagi, outsource modeler biasanya berapa diorang charge? dan hasil depa ikut macam mana kita nak atau ikut kepala diorang saja?
Saja2 nak tau, setakat ni belum lagi la nak bagi outsource, tengah enjoy dan masih ada masa buat model kit ni.
Back to top Go down
Laksamana Sunan

avatar

Posts : 328
Join date : 14/08/2015
Age : 43
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Nov 28, 2015 2:06 am

soalan yg selalu org dok tanya tu.

modeling ni adalah artwork. selalunya akan dipengaruhi oleh imiginasi modeler tu sendiri. however, kita bleh discuss konsep yg kita nak dgn modeler tu. mostly, klau modeler tu bersedia utk ambil upah pasang, diorang akan lebih tumpukan kepuasan hati pelanggan, bersikap terbuka n sedia utk discuss tentang idea customer dia. but ada jugak modeler yg hanya ikut idea dia saja.

base from my experience, mostly my outsourced modeler tu bersikap terbuka. kita akan discuss dulu idea, detail, rujukan sblm kita mulakan projek. especially projek diorama. klau OOB tu, senang saja. bab brapa fees tu pulak, it is subjective. sebab ini adalah salah satu dpd cabang art atau seni. bagi modeler yg dah ada nama, fees dia dah tentulah lebih sbb dipengaruhi oleh nama n hasil seni yg lebih bailk, kemas, detail. lagi detail, kemas, lagi la fees akan meningkat.

ada juga part yg kena scratch build utk dptkan hasil model skala yg baik. tepuk dada, tanya selera. buat masa ni, a few modeler yg sya biasa deal adalah naza, mejar wan, jeff, mee wan.

_________________
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kapitanjibaok



Posts : 9
Join date : 06/10/2015

PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   Sat Nov 28, 2015 9:44 pm

Tq tuan kongsi pengalaman dan sangat setuju bab modeling adalah artwork sebenarnya, sebab tu hasil memang tak sama setiap individu. Citarasa pon lain2 ikut orang juga..ada yg suka macam ini dan ada yg suka macam gitu :-)
Saya dan seorang kawan selalu beza pendapat sebab kawan saya ni suka hasil yg bersih, kalau jet tu macam keluar kilang ,uji pandu pun belum lagi, yang saya pulak asyik nak hasil yang sedikit kotor/ weathered :-P
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::   

Back to top Go down
 
::Laksamana Sunan's Collection - 1:72 Plastic Model, Resin and Diecast::
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PELBAGAI KOLEKSI :: KOLEKSI PENGUMPUL-
Jump to: