FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

selamat datang ke forum Panggilan Pertiwi


Share | 
 

 MRCA - tak terjawab lagi.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Sandman

avatar

Posts : 10
Join date : 24/08/2015
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: MRCA - tak terjawab lagi.    Tue Aug 25, 2015 4:38 am

MRCA tak terjawab lagi

Kita meriahkan sikit bab pertahanan tempatan. Seperti yang kita tau, MRCA tak terjawab lagi. F-5 dah retire dah. MiG-29 dijadualkan pada hujung tahun ni - plus yang ni tak tau kali ke berapa dah ditangguhkan pencen pesawat tersebut.

Kalau tak salah saya, program MRCA ni sepatutnya untuk replace MiG-29N yang dah ageing atau memperkukuhkan lagi TUDM fighter fleet.

Kali terakhir kita procure fighter baru - Su-30MKM.

Jadi desas-desus MRCA kat Malaysia ni dah jadi perhatian dan ada media di Barat melabelkan persaingan MRCA di Malaysia is waste of time sebab dah masuk dua edisi LIMA kita masih belum ada kata putus.

Tak nak salahkan sesiapa, tetapi Ruskiye aircraft nampaknya out of action dalam so called final list. Tapi, LIMA'15 hari tu ada yang nak cucuk untuk upgrade MiG-29N kepada MiG-29NM.

Sehingga hari ni, belum ada kata putus dari Mindef mengenai new a/c.

Yang pasti, calon2nya:

1. Rafale.
2. Gripen.
3. Typhoon.
4. Advanced Super Hornet
5. MiG-29NM (boleh kira ka?)

p/s: Nak letak macam2 hujah kat sini tapi potong stim plak reveal terlalu banyak info. Kita pakat bincang dan kongsi. (Kalau ikan sadin ada kat sini, beliau sudah pasti akan kata " albino "

Wakakaka....
Back to top Go down
ANAKWARAN1



Posts : 4
Join date : 24/08/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Sun Sep 06, 2015 12:28 pm

Salam,tak sabar nak tunggu MRCA kita,,bila nak masuk TUDM
Back to top Go down
Sandman

avatar

Posts : 10
Join date : 24/08/2015
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Mon Sep 07, 2015 11:56 am

ANAKWARAN1 wrote:
Salam,tak sabar nak tunggu MRCA kita,,bila nak masuk TUDM

Wasalam.. kalau tengok keadaan sekarang.. ambik masa dua tiga tahun lagi nampaknya...
Back to top Go down
truthseeker



Posts : 3
Join date : 12/09/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Sat Sep 12, 2015 12:23 pm

Salam, dengar citer Indon confirm beli Su35 . Duit loan dari russia.
Back to top Go down
Sandman

avatar

Posts : 10
Join date : 24/08/2015
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Mon Sep 14, 2015 10:20 am

truthseeker wrote:
Salam, dengar citer Indon confirm beli Su35 . Duit loan dari russia.

Mereka sedang mengusulkan... Ya, mereka rajin buat loan sekarang.. Loan dalam bentuk matawang asing (selain daripada Rupiah)
Back to top Go down
ANAKWARAN1



Posts : 4
Join date : 24/08/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Tue Sep 15, 2015 10:28 am

Salam,saya terfikir....kalau loan dengan negara yang menjual jet cth russia,kira macamana?maksud saya negara tu bekal jet full equipment tak?satu lagi ada kesan tak kepada ekonomi negara membuat pinjaman tesebut,dlm konteks kenapa Malaysia tidak berbuat demikian,,,mohon pencerahan tn tn semua Laughing
Back to top Go down
Sandman

avatar

Posts : 10
Join date : 24/08/2015
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Tue Sep 15, 2015 2:01 pm

Ok.. saya ambik Mesir la sebagai contoh. Pembelian pesawat Rafale dan beberapa aset ketenteraan dari Paris bukannya secara cash tetapi secara ansuran melalui syarikat kredit di negara Eropah tersebut. Maka, ada kemungkinan Mesir buat loan dalam USD atau paling majal, Euro.

Kesan dia akan nampak kalau matawang Mesir jatuh berbanding USD atau Euro, bebanan hutang meningkat.

Untuk kes Indonesia, kalau tak silap saya la, ada jugak loan dari Rusia. Tapi dalam bentuk matawang apa, saya tak pasti. Tapi fulus dari Moscow ni la mula melonjakkan Minimum Essential Force jiran kita.

Kalau kita nak buat, boleh jugak. tapi merana la... hahahaha..
Back to top Go down
Syark Ghost

avatar

Posts : 9
Join date : 21/08/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Tue Oct 13, 2015 9:08 am

tapi kan selalunya malaysia ni buat barter trade kan kalau beli brg ni mcm kita beli 18 Su30mkm. Beli Nuri dulu pun sama separuh cash lagi separuh komiditi bahan mentah kita

cuma kalau kita amik Superhornet kan..boleh ke barter trade?

Satu lagi yg kita perlu tahu adalah apa skim yang dioffer oleh syarikat lain untuk pembelian MRCA ni

dulu kita dengar SAAB nak buat pakej sewa gripen kepada kita tahun lepas.

tapi masih sunyi lagi kan2
Back to top Go down
Sandman

avatar

Posts : 10
Join date : 24/08/2015
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Tue Oct 13, 2015 10:14 am

Yep.. masih sunyi atau lebih tepat.. persaingan masih open... Skim-skim yang dioffer memang ada kelebihan tersendiri.

Kalau nak murah, with high tech, no power projection tapi simple maintenance - Gripen
Kalau nak steady, high tech, banyak weapon selection - Rafale (maintenance pun simple khabarnya)
Kalau mampu, rasa kaya, duit berlambak - Typhoon
Kalau nak kurangkan isu logistik dan latihan tapi ada risiko - F-18 E/F
Back to top Go down
Syark Ghost

avatar

Posts : 9
Join date : 21/08/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Mon Oct 19, 2015 11:40 am

kekadang kita kena tukar laaaa sikap nk pakai mewah tapi duit tak ada. hehehe

biar x ada duit tapi blh gak g perang bila timbul konflik. jejejeje
Back to top Go down
Sandman

avatar

Posts : 10
Join date : 24/08/2015
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Mon Oct 19, 2015 12:48 pm

Syark Ghost wrote:
kekadang kita kena tukar laaaa sikap nk pakai mewah tapi duit tak ada. hehehe

biar x ada duit tapi blh gak g perang bila timbul konflik. jejejeje

Huehuehuehue.. sendiri faham2 ma..
Back to top Go down
ANAKWARAN1



Posts : 4
Join date : 24/08/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Fri Nov 06, 2015 7:26 pm

As salam,,saya nak tanya soalan sikit...perpindahan hawk ke labuan tu kira pindah semua sekali ke atau bagaimana?klu pindah semua,butterworth ab siapa nak counter ya...jet kita sikit...mohon pencerahan dan satu lagi adakah taraf labuan tu sama cam butterworth ab...kemudahan...lojistik...
Back to top Go down
truthseeker



Posts : 3
Join date : 12/09/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Thu Nov 12, 2015 3:30 pm

apa citer MRCA kita ni Tn2?... Superhornet 36 bijik siappppp!!!!
Back to top Go down
dreamwarrior



Posts : 1
Join date : 05/11/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Thu Nov 19, 2015 3:11 pm

tak ada duit buat cara tak ada duit. Kuwait bakal pencenkan legacy Hornet diaorang. Pergilah minta hibah legacy Hornet diaorang. Dapat dalam 10 ketul pun dah alhamdulillah. Dapat lebih lagi cantik.
Back to top Go down
truthseeker



Posts : 3
Join date : 12/09/2015

PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    Sun Feb 21, 2016 11:04 pm

apa hasil Pak Jib meeting ngan Obama minggu lepas. Superhornet confirm ker?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MRCA - tak terjawab lagi.    

Back to top Go down
 
MRCA - tak terjawab lagi.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: ISU SEMASA PERTAHANAN :: ISU SEMASA PERTAHANAN TEMPATAN-
Jump to: